Снимка Gotvach.bgЗакуската е най-важното хранене през деня, пише Мениджър Нюз. Закуската

...
Снимка Gotvach.bgЗакуската е най-важното хранене през деня, пише Мениджър Нюз. Закуската
Коментари Харесай

Разбиха на пух и прах някои от митовете за закуската

Снимка Gotvach.bg

Закуската е най-важното хранене денем, пише Мениджър Нюз. Закуската е прелестно начало на деня, закуската е потребна, закуската помага на метаболизма, закуската пречи на затлъстяването. Тя отбелязва, че здравословната закуска ни избавя от възприятието за апетит сред храненията денем, поради което може да се нахвърлим на някоя нездравословна „ бърза “ храна.

``
реклама

Диетоложката прави ангажимента, че няма „ идеална закуска “, само че е добре заран да се одобряват храни с фибри, които като цяло не ни доближават. Обаче и тук не всичко е явно – в най-вкусните и „ влакнести “ мюсли производителите по предписание прибавят нездравословни неща като сол и захар. Професор Сюзан Джеб, диетолог от университета в Оксфорд, поучава постоянно би трябвало да ревизираме наличието на сол и захар храните с фибри, и че постоянно е по-добре да изберем по-малко вкусния, само че по-здравословен вид, към който да прибавим изсушени плодове или плод от компот. Тя поучава за закуска да се ядят свежи плодове, вместо да се пият плодови сокове, отново поради множеството фибри. Привържениците на здравословната закуска настояват, че тя ни прави по-успешни. Подобни резултати дава проучване на университета в Кардиф, което свързва закуската с триумфа в учебно заведение. Това също не е несъмнено. Напълно евентуално е децата от по-малко заможни фамилии да пропущат закуската. А щом родителите не могат или не желаят да им вършат закуска, може би в това семейство не всичко е наред и затова тези деца най-често имат и по-слаби оценки в учебно заведение ", разяснява професор Дейвид Роджърс от университета в Бристол. Това сме го слушали доста пъти. Но някои учени настояват, че това е мит и честото му повторение не го прави истина. Трябва ли да обръщаме тогава толкоз внимание на закуската? На тази тематика събира отзиви съветската секция на Би Би Си. Много изследвания безапелационно потвърждават, че цялостните и доста цялостните хора постоянно пропущат закуската. И попадаме в клопка.

``
реклама

Когато споделяме, че продажбите на сладолед внезапно се усилват дружно с броя на слънчевите изгаряния, то това не значи, че сладоледът провокира слънчеви изгаряния. И това е забавно: Жени, хапвайте тези млечни артикули, предотвратяват развиване на ракови тумори - четете тази и още потребни вести на zdrave.to По тази логичност можем да предположим, че при закуската има нещо изключително, само че може и да няма и че болшинството хора, които закусват, просто имат по-активен метод на живот, по-добре се грижат за диетите си, с по-голямо внимание се отнасят към здравето си. Според отчет на английското здравно министерство по проблемите на затлъстяването съвсем не е ясно дали има директна или косвена връзка сред килограмите и закуската. Възможно е закуската да е единствено знак за други фактори от метода на живот, които в по-голяма степен въздействат на телесната маса. Няколко клинични проучвания безапелационно демонстрират, че отводът от закуска или пък постоянната закуска заран по никакъв начин не въздейства на обиколката на талията. Резултатите от най-мащабното изследване по тематиката бяха оповестени в „ Американското списание за клинична диетология “. Лекари предложили на 300 души, страдащи от затлъстяване или ненужно тегло, да се откажат въобще от закуска или да закусват всеки ден в продължение на 4 месеца. Водещият проучването проф. Дейвид Алисън разяснява пред Би Би Си, че на практика няма разлика в загубата или качването на килограми сред двете групи. Тогава дали закуската е по-вредна, отколкото полезна?

Според Алисън няма никакъв смисъл от съвета да закусваме, с цел да направляваме тежестта си. Но и лекарите не са единни за закуската. Главният диетолог на британския отдел по публично здраве Алисън Тедстоун е корав последовател на закуската заран. Макар че и тя се съгласява, че още никой не е потвърдил научно изгодата от първото хранене заран.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР